Sanáciu svahu v Kapušanoch majú podporiť ďalšie odvodňovacie vrty .

23.05.2011 Prešov

Kapušany 23. mája (TASR) – Doteraz uskutočnené opatrenia na zabezpečenie svahu pod hradom v obci Kapušany, okres Prešov, podľa starostu Jozefa Pribulu situáciu čiastočne stabilizovali, ale spod kopca stále vyteká voda. V lokalite platí stavebná uzávera, ale starosta verí, že svah sa podarí stabilizovať tak, aby neohrozoval ľudí, ktorí tu majú domy.
 Pre rozsiahly zosuv svahu, ktorý v júni minulého roka poškodil viacero domov, muselo vtedy domovy opustiť takmer 80 ľudí. Doteraz bolo zbúraných päť domov, ktoré mali vážne poškodenú statiku a ďalší postupne rozoberajú.
 Starosta dnes pre TASR uviedol, že obec, ale predovšetkým obyvatelia v dotknutej oblasti stále čakajú, aké opatrenia sa zrealizujú na zabezpečenie sanácie svahu a teda či budú môcť robiť rozsiahlejšie opravy.
 Dodal, že momentálne sa cez Ministerstvo životného prostredia SR, respektíve cez Štátny geologický ústav Dionýza Štúra realizuje verené obstarávanie a Kapušany sú zahrnuté medzi obcami, kde by mali ísť finančné prostriedky na čiastočnú sanáciu svahu. Opatrenia, ktoré majú navrhnúť geológovia, by sa podľa starostu mali začať realizovať na prelome júla a augusta.
 "Ide o odvodňovacie vrty, takzvané vejáre, plus odvodňovací kanál v priekope. Na to údajne by mali byť finančné prostriedky s tým, že sa to bude jeden rok monitorovať a potom v závislosti od možností štátu budú vyčlenené ďalšie prostriedky," povedal starosta.
 Dodal, že sa uvažuje o postupnej sanácii svahu vo viacerých etapách, aby sa v domoch, ktoré sa nachádzajú v tejto lokalite, dali urobiť opatrenia pre ich obývateľnosť. "Zatiaľ nemôžeme počítať so sanáciou v takom rozsahu, aby tu mohla byť ďalšia výstavba. Ale musí byť zaistená bezpečnosť obyvateľov, ktorí tam majú domy, aby tam mohli bývať a na tom sa pracuje," vysvetľuje Pribula.
 K starému odvodňovaciemu vejáru v novembri minulého roka pribudli dva horizontálne vrty, každý v dĺžke 75 metrov, o umiestnení ďalších rozhodnú geológovia.
 Vytekajúca voda zo svahu, ktorá išla do kanalizačného zberača, spôsobovala problémy v čistiarni odpadových vôd, nakoľko tá môže spracovávať len znečistenú vodu. Z tohto dôvodu v apríli obec zabezpečila odtekanie vody zo svahu priamo do riečky Sekčov.
 

Vyberte región